SomaHut radionica: Thomas Greil / Razine mozga i evolucija pokreta online radionica utemeljena na Body-Mind Centering® (BMC®) pristupu

22. siječanj 2022.
od 17,00 do 19,00 sati
online

Prijave na: somahut.mmk@gmail.com

 

Naše prilagođavanje okolišu, kretanje i djelovanje u različitim okolnostima ovisit će o staničnim i neuralnim strukturama koje nas povezuju s davnim danima naše filogenetske povijesti. Sa sisavcima, gmazovima i jednostavnijim organizmima zajedničke su nam određene funkcije i strukture koje podržavaju prilagodbu i odnos s neprijateljskim okolišem. Procesi prilagodbe usmjereni su na sigurnost sebe i zajednice, potragu za hranom i razmnožavanje.
Ovi evolucijski tragovi još su prisutni u našem mozgu. Najstariji dio, ponekad nazivan reptilski mozak, tako kontrolira instinktivno ponašanje i kretanje; limbički sustav podržava socijalno ponašanje; neo-korteks spoznaju, rasuđivanje i planiranje.
Učiti znači dopustiti pristup novim informacijama i stvarati nove veze u mozgu omogućujući time drugačiji odgovor na određeni stimulus. Za efikasno učenje neophodno je uključiti i integrirati sve evolucijske slojeve. Dobro funkcioniranje podržano je slobodnim protokom između različitih nivoa integracije tijela i mozga. Ideja somatskog učenja je osigurati stimulaciju kroz dodir i pokret, s ciljem stvaranja novih puteva.
𝗕𝗼𝗱𝘆-𝗠𝗶𝗻𝗱 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴® (BMC®) razvila je Bonnie Bainbridge Cohen, radna terapeutkinja i umjetnica pokreta. BMC® istražuje temelje učenja, organizaciju i razvoja pokreta od vremena prije rođenja do hodanja. Svaka razvojna faza vodi ka sljedećoj. BMC® je znanje iz otjelovljene i iskustvene perspektive, učenje iz vlastitog iskustva. Principi Body-Mind Centeringa® primjenjuju se u brojnim područjima i aktivnostima, poput plesa, sporta, glume, fizikalne terapije, edukacije, pripreme za porod, grupa za roditelje i bebe i brojnih drugih.
Ova uvodna radionica predstavit će osnovnu ideju BMC® pristupa u istraživanju mozga kroz pokret i dodir. Radionica je otvorena za sve zainteresirane. Prethodno iskustvo nije uvjet.
𝗧𝗵𝗼𝗺𝗮𝘀 𝗚𝗿𝗲𝗶𝗹 je praktičar i učitelj Body-Mind Centeringa®, s posebnim interesom i iskustvom u radu s bebama te praktičar JKA (Jeremy Krauss Approach). Više od 20 godina radi s različitim dobnim skupinama. Njegov interes za rad s osobama s teškoćama i njihovim obiteljima proizašao je iz istraživanja ljudskog razvoja, neuroznanosti, iscjeljenja traume i otjelovljenja. Živi u Faenzi, Italija, gdje s Carlom Botiglieri vodi strukturu minima somatica, jezgru somatskog istraživanja prakse i narativa otjelovljenja.