Od somatske prakse do koreografskog materijala

s koreografkinjama i somatskim praktičarkama Anjom Bornšek, Lanom Hosni, Snježanom Premuš i Zrinkom Šimičić

 

26. studenog 2022.
od 10,30 do 14,30 sati
Tala Ple(j)s,  Radnička cesta 27, Zagreb

 

Ova koreografska radionica je susret (s) četiri plesne umjenice i somatske praktičarke i rad s koreografkim uputama iz četiri izvedbena rada.

 

Marcandrea

 

Anja Bornšek predstavit će koreografski score iz predstave Dotik, tkivo, tkanina, dueta nastalog u koautorsvu Anje Bornšek i Snježane Premuš, koji polazi od istraživanja stanične prisutnosti – kroz staničnu tekućinu, membranu, međustanični prostor te istovremeni pogled prema unutra i prema van.

 

somadiva, fotografkinja: Nina Đurđević

 

Lana Hosni podijelit će neka od polazišta za rad soma diva koji je premjerno izveden u sklopu programa SomaHut 2021.  Prijedlog soma dive preispituje odabir pri stvaranju plesnog materijala te provodi vrijeme s onim što bi se radije izbjeglo ili previdjelo, uz pitanje kako nas ostajanje s tim vodi dalje od prve prosudbe, slike, afekta ili asocijacije.

 

Tima in a Glance, fotograf: Marcandrea

 

Snježana Premuš podijelit će score iz rada Time in a Glance koji će biti izveden u sklopu programa SomaHut 2022 , 27.11. u Tala Ple(j)s u Zagrebu, a kreće od ‘vježbanja zajedništva’ kroz istraživanje prisutnosti kroz odnos s drugim i mogućnosti donošenja zajedničkih odluka bez gubitka sebe unutar grupe.

 

Izvedba koja se dira

Izvedba koja se dira, fotograf: Jasenko Rasol

 

Zrinka Šimičić podijelit će polazišta stvaranja izvedbenog materijala za rad Izvedba koja se dira  nastao 2019. u suradnji s vizualnom umjetnicom Marinom Bauer. Polazeći od iskustva svjedočenja (witnessing) i usklađivanja (matching) koji su u temeljima somatskog pristupa, autorica u ovom radu okreće smjer pogleda gledatelja s izvođač/ic/a na samu/og sebe koristeći dodir kao temeljni osjet i  bazu našeg učenja i uspostavljanja odnosa.

 

Radionica je namijenjena autori/ca/ma i onima koje zanima razvijanje vlastitog autorskog jezika, u mediju plesa ili u drugim medijima (vizualnim umjetnostima, glazbi, poeziji…), uz poticaj somatskog iskustva.

Broj mjesta je ograničen. Za prijavu je potrebno poslati kratki životopis i obrazloženje motivacije za sudjelovanje na somahut.mmk@gmail.com

 

Program SomaHut 2022 podržan je od Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.