SomaHut radionica: Stvaranje veza – somatsko učenje u polju skrbi s Carlom Bottiglieri i Thomasom Greilom

  1. 8. i 9. listopada 2022. od 10,00 do 16,00 sati
  2. 10,00 – 10,15 okupljanje
  3. 10,15 -12,30 – 1. sesija
  4. 12,30 – 13,30 – pauza za ručak
  5. 13,30-15,45 – 2. sesija
    adresa: Mjesni odbor Voćarska, Voćarska cesta 71

 

 

Ova radionica prijedlog je iskustvenog putovanja kroz percepciju pokreta i dodira primjenom temeljnih alata somatske pedagogije. Istraživat ćemo vezivno tkivo i fasciju kao konkretnu fizičku podlogu ‘stvaranja veza’, omogućujući tranzicijski i transindividualni prostor tijela u pokretu. Drugi nas pokreću, dok se naše stanice i tkiva gibaju pokrećući drugog.

 

Vezivno tkivo je dinamičan sustav, koji uključuje različita tkiva poput koštanog tkiva, ligamenata, tetiva, fascije. On povezuje i istovremeno odvaja različite dijelove tijela, stanice, tkiva, organe,.. dopuštajući promjenu između strukture i toka, ovisno o potrebi za stabilnošću ili mobilnošću. Stanice vezivnog tkiva međusobno su udaljene i ne dodiruju se. Povezane su vlaknima smještenim u polutekućoj osnovnoj tvari. Vezivno tkivo igra važnu ulogu u reguliranju staničnih i imunoloških funkcija (upalnih procesa i razvoja tumora), kao i u metabolizmu i regulaciji tjelesnih tekućina.

 

Radionica je namijenjena umjetnicima pokreta i somatskim praktičarima, kao i onima koji su uključeni u sustav skrbi i edukacije: roditeljima, starateljima, terapeutima, edukatorima, socijalnim radnicima,… Radionica je otvorena za sve. Prethodno iskustvo rada s tijelom, pokretom, somatskim praksama nije preduvjet za sudjelovanje.

 

Participacija u troškovima radionice: 70 – 120 eur/ 500 – 900 kn (prema mogućnostima); postoji mogućnost odrade (dijela) participacije kroz neki oblik organizacijske pomoći; za sve dodatne informacije i prijavu molimo da se javite na: somahut.mmk@gmail.com.