Figure and Ground

somatsko učenje u kontekstu izranjajućih sposobnosti

radionica s Carlom Bottiglieri i Thomasom Greilom / minima somatica

Uvodna radionica online, 17. veljače 2024., od 16 do 19 sati  

Zagreb, 5.-7. travnja 2024.

petak, 5.4.: Predavanje na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb, od 17 do 19 sati, u sklopu kolegija ‘Feldenkrais, svjesnost kroz pokret’ na 2. godini prijediplomskog studija Suvremeni ples.

subota, 6.4. / nedjelja, 7.4.: iskustvena radionica, od 10 do 16 sati, MO Voćarska

 

o radionici:

Somatsko učenje odražava način na koji djeca uče istraživanjem, eksperimentiranjem i otkrivanjem. Ovo ”organsko učenje” je u središtu somatske prakse. Cilj mu je otvoriti perceptivne procese, usmjeravajući pažnju na senzorički tijek te na iskustvo motoričkih odgovora. Razvoj u prvoj godini života označava korake prema uspostavljanju vertikale i ovladavanju gravitacijom. Prema definiciji Huberta Godarda, francuskog terapeuta pokretom i istraživača, temelj razvoja djeteta je tonička funkcija. Ona nas određuje kao bića osjetljiva na gravitaciju te uspostavlja bazu za pojavu gesta, izražajnosti i posturalnih stavova. Tonička funkcija odražava sposobnost reagiranja i suočavanja  s promjenama. Slijedeći principe Body-Mind Centeringa® i drugih somatskih pristupa, istražit ćemo razvoj i osnovu tonusa te pojave gesta kroz pokret, dodir i vokalizaciju.

 

petak, 5. travnja 2024. od 17 do 19 sati / ADU Zagreb / PREDAVANJE u sklopu kolegija ‘Feldenkrais, svjesnost kroz pokret’ na 2. godini prijediplomskog studija Suvremeni ples

Cilj predavanja je predstaviti somatsku edukaciju i terapiju kao način stvaranja okruženja za kreaciju i učenje, kroz istraživanje različitih mogućnosti postojanja i izražavanja. Somatsko učenje shvaćamo kao kontinuiranu izgradnju odnosa i sudjelovanja u svijetu. Kroz ovu perspektivu, koristeći osjetljivost i inteligenciju tijeka kao osnovu posredovanja, moguće je adresirati pitanje različitosti i usmjeravati učenje novih kognitivnih i motoričkih vještina

 

subota/ nedjelja, 6.-7. travnja 2024. / od 10 do 16 sati / MO Voćarska / ISKUSTVENA RADIONICA

Radionica je namijenjena osobama koje su uključene u sferu obrazovanja i skrbi: umjetnicima pokreta, autoricama i učiteljima plesa, terapeutkinjama, edukatorima, socijalno-zdravstvenim radnicama i somatskim praktičarima. Fokusira se na primjenu somatskog učenja u obrazovanju odraslih, također za ljude koji brinu o drugim osobama s psihofizičkom osjetljivošću, osobito roditelje, za edukatore i nastavnike koji rade sa specifičnim skupinama, kao i za sve zainteresirane za svjestan pristup dodiru i pokretu. Radionica je otvorena za sve. Nije potrebno prethodno iskustvo BMC-a®, somatske ili plesne prakse.

 

Mjesto održavanja: ADU Zagreb (Frankopanska 22)  / MO Voćarska Zagreb (Voćarska cesta 71)

Participacija: 90 eura / 80 eura s popustom za prijave do 20. ožujka 2024.

Broj mjesta je ograničen i prijava je obavezna. Prijaviti se možete na : somahut.mmk@gmail.com

Jedan od ciljeva SomaHut je učiniti somatski rad dostupnim. Participacija sudionika omogućuje održivost i razvoj programa, no ukoliko je iznos participacije prepreka za sudjelovanje, javite nam se. Postoji mogućnost stipendiranja određenog broja mjesta odnosno dogovara oko razmjene.